Forskerfabrikkens sommerskole i Vollen

Forskerfabrikken arrangerer sommerskole i Vollen i år, etter at noen engasjerte barn og foresatte hadde ønsket seg at de skulle komme hit. Det blir en ukes sommerskole i naturfag og mattemoro ved Arnestad skole i uke 33 – fra mandag 10. august.

Det er laget en kortfilm som raskt viser hva Forskerfabrikkens sommerskole er for noe: Se filmen HER

 Du kan lese mer om Forskerfabrikkens sommerskole her:

Sommerskole skaper enorm interesse for realfag

Tusenvis av barn i hele Norge skal bruke sommerferien til å lære mer om realfag. – Det er helt nødvendig for å rekruttere flere til fagene i fremtiden, sier gründeren av Forskerfabrikken, Hanne S. Finstad.

Forskning etterlater liten tvil om at det er nødvendig med et realfagsløft i Norge. Dårlige resultater på internasjonale skoletester, for få realfagsstudenter og et skrikende behov for ingeniører gjør at regjeringen i år lanserer en ny realfagsstrategi. Forskerfabrikken mener tidlig innsats er helt avgjørende for å løse det kunnskapsminister Torbjøen Røe Isaksen kaller et ”realfagsproblem”.

Rekordmange forskerspirer
For å få barn og unge interessert i realfag arrangerer Forskerfabrikken sommerskole. Aldri før har så mange barn ønsket å forske på fritiden. Her lærer barn i skolealder om matte, fysikk, biologi og kjemi gjennom morsomme eksperimenter. Over 4000 barn i hele landet deltok på sommerskolen i 2014.
– Målet er å inspirere barn og unge til å få øynene opp for hvor morsomt realfag faktisk er. Det er fantastisk gøy å se engasjementet for naturfag bli vekket hos barna, sier fabrikksjef Hanne S. Finstad.

Viser til gode resultater
Forskefabrikken har arrangert sommerskole siden den ble etablert av Finstad for 13 år siden. Nå kan den sosiale entreprenøren vise til resultater. 25prosent av deltakerne i 2002/03 forteller at erfaringene fra Forskerfabrikkens sommerskole var viktig for valget av realfagsfordypning på videregående skole. Det viser en studie med støtte fra Forskningsrådet. Forskerfabrikken er opptatt av at realfag ikke skal bli kjedelig og teoretisk.
– Vi må vise barna våre hva realfag faktisk handler om, de må få smake, lukte, se og høre. Å gjøre eksperimenter er faktisk realfagenes naturlige uttrykksform, understreker Finstad.
Denne tilnærmingen har også ført til en jevn fordeling av jenter og gutter på sommerskolen. Mens nasjonale tall viser at bare 16 prosent av alle uteksaminerte studenter i real- og teknologifag er kvinner, kunne Forskerfabrikken skimte med 44 % jenter på fjorårets sommerskole.

Over hele landet
I år håper Forskerfabrikken at godt over 5000 barn skal delta på sommerskole i alle landets fylker. Til sammenlikning var det 160 deltakere i 2006.
– Det er tydelig at stadig flere foreldre ser verdien av at barna har det både morsomt og lærerikt i sommerferien. I starten var det hovedsakelig foreldre med realfagsbakgrunn som meldte barna sine på sommerskolen, men nå kommer barna fra mange ulike bakgrunner. Det gleder oss, sier Finstad. 

En annerledes sommerskole
Året sommerskoletema er «Glitrende krystaller, skjelettforskning og ville eksplosjoner». Geologi er viktig under årets sommerskolen, og barna kommer blant annet til å lage egne vulkaner. Barna skal også utforske mineraler, bergarter og fossiler. Samtidig som de skal forske på kjemiske reaksjoner, mystiske skjeletter og hva som gjør at et fly kan fly. 

Kontaktinformasjon:
Fabrikksjef Hanne S. Finstad
hanne@forskerfabrikken.no
90 82 83 25

Fabrikk-katalysator Ian Skattum
ian@forskerfabrikken.no
47 75 94 13

Fakta om Forskerfabrikkens sommerskole:
  • Forskerfabrikken ble grunnlagt i 2002 av biokjemiker Hanne S. Finstad. Selskapet er en sosial entreprenørskapsbedrift som jobber med å øke interessen for naturvitenskap og teknologi i Norge. De tilbyr fritidskurs for barn og etterutdanningskurs for pedagoger i barnehage, SFO, og barne- og ungdomsskole.
  • I 2014 hadde Forskerfabrikken 15 000 barn på kurs fra hele landet.
  • Sommerskolen arrangeres i 2015 i alle landets fylker for barn som skal opp i 5.-7. Trinn til høsten. Kurset varer i fem dager.
  • I 2015 vil 200 lærer- og ingeniørstudenter jobbe som kursledere ved en eller flere kursuker rundt i Norge.
  • Barna gjør eksperimenter med ekte laboratorieutstyr innenfor geologi, kjemi, biologi, og fysikk.
  • Alle deltakerne på sommerskolen får et steinsett med norske mineraler, krystaller og bergarter til odel og eie.
  • 9 av 10 foreldre ville ha sendt barna sine på Forskerfabrikkens sommerskole en gang til.
  • I 2014 var 44 prosent av kursdeltagerne hos Forskerfabrikken jenter.
  • I 2009 ble Forskerfabrikken AS en av de sosiale entreprenørene til Ferd, eid av Johan H. Andresen Jr. Fra og med 2015 går Forskerfabrikken inn i Ferds alumni-portefølje.
  • Fra 2010 har Forskerfabrikken samarbeidet med Tekna, og fra høsten 2012 innledet Forskerfabrikken et samarbeid med FIRST Scandinavia (First Lego League) og Newton-nettverket. Høsten 2014 gikk Forskerfabrikken inn i et samarbeid med en av verdens største aluminiumsprodusenter Alcoa.

Se bilder!

Forskerfabrikken_Arnestad